Widget Image
Widget Image
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα άρθρα του blog μας!

Οι μαμάδες του Πλάτωνα μας κάνουν το τραπέζι!

Πέντε υπέροχες συνταγές για τις γιορτινές μέρες από όλη την Ελλάδα, από πέντε μαμάδες του σχολείου μας!

Χοιρινό με μουστάρδα και πορτοκάλι (συνταγή Μακεδονίας)

από τη Ράνια Οικονόμου

Υλικά (για 8-10 άτομα)

• 1 χοιρινό μπούτι (4 κιλά)
• 1 κουτ. της σούπας γαρίφαλα (καρφάκια)
• Χυμό από 2 πορτοκάλια
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 600 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
• 1/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
• 6 αστεροειδείς γλυκάνισοι
• 1 κουτ. της σούπας μέλι
• 2 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγια
• 1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
• 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• 1 κουτ. της σούπας σκόνη μουστάρδα
• Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση
1. Προθερμάστε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
2. Ζητήστε απ’ τον κρεοπώλη μπούτι χοιρινό 4 κιλών και να το χαρακώσει σε σχήμα ρόμβων σε όλη την επιφάνεια.
3. Κάντε τρύπες με ένα μαχαίρι πάνω στους ρόμβους και καρφιτσώστε τα γαρύφαλλα, όπως επίσης κι ανάμεσα στους ρόμβους.
4. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
5. Βάλτε το χοιρινό σε ένα μεγάλο ταψί, ραντίστε με τη σάλτσα και ρίξτε τον γλυκάνισο. Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 2½ με 3 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 250°C μέχρι να πάρει χρώμα.
6. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και ραντίστε το με το ζουμάκι απ΄το ταψί.
Καλή επιτυχία!

Γκλαούνες (Ζακυνθινές τηγανίτες)

από τη Μαρία Αντωνάκη
Οι γκλαούνες είναι νηστίσιμες τηγανίτες που σερβίρονται κυρίως τις Απόκριες στη Ζάκυνθο. Συνηθίζεται όμως να τις σερβίρουμε και στα γιορτινά τραπέζια ιδιαίτερα των Χριστουγέννων.

Υλικά (για περίπου 25 τηγανίτες)
• 250 ml νερό
• 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• Χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
• 1/3 κουτ. του γλυκού σκόνη γαρίφαλο
• 1/3 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
• 1/3 κουτ. του γλυκού σπόροι γλυκάνισου (κοπανισμένους)
• ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
• Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
• 1 κοφτή κουτ. ζάχαρη (προαιρετικά)
• Μέλι (προαιρετικά ελαφρώς ζεσταμένο για να είναι πιο ρευστό)
• Σουσάμι
• Κανέλα

Εκτέλεση
1. Ανακατέψτε καλά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (αν βάλετε). Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι (όσο πάρει), ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι μέχρι να γίνει χυλός αρκετά ζουμερός –ο χυλός πρέπει να πέφτει από το κουτάλι σε χοντρές σταγόνες. Προσθέστε τη σταφίδα και ανακατέψτε καλά.
2. Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι (1-2 εκ.) και ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Με ένα κουτάλι πάρτε από το χυλό και ρίξτε την γκλαούνα στο τηγάνι. Τηγανίστε για 3-4’, μέχρι να ροδίσουν και μετά γυρίστε τις και από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν.
3. Στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας και ρίξτε από πάνω μέλι, κανέλα και σουσάμι.

Είναι πολύ νόστιμες όταν είναι χλιαρές αλλά τρώγονται πολύ ευχάριστα και μετά.
Καλή επιτυχία!

Χριστουγεννιάτικο κέικ
από τη Μαργαρίτα Χριστοδουλίδου

Υλικά για το κέικ
• 1 φλιτζ. του τσαγιού βούτυρο
• 2½ φλιτζ. αλεύρι
• 1 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
• 1/4 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
• 1/4 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
• 1/4 φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
• 1/4 φλιτζ. καρύδια
• ½ φλιτζ. φρουί-γλασέ κομμένα σε μικρά κομματάκια
(αν θέλουμε το κέικ μας πιο σπιτικό, τότε μερικές μέρες προηγουμένως βγάζουμε και στεγνώνουμε γλυκά του κουταλιού και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια – προσέχουμε να στεγνώσουν καλά από τα σιρόπια τους και να κοπούν όσο πιο μικρά μπορούμε)
• ½ φλιτζάνι κονιάκ
• ½ φλιτζ. γάλα
• 5 αυγά
• 3 κουτ. του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 κοφτή κουτ. του γλυκού σόδα
• 3 χαρτάκια βανίλια


Υλικά για το αμυγδαλωτό
• 2½ φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
• 2½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
• 1/4 φλιτζ. ροδόσταμα
(Αν θέλουμε πιο χοντρή τη στρώση του αμυγδαλωτού αυξάνουμε ισόποσα τις ποσότητες)


Υλικά για το γλάσο
• 4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
• 4 κουτ. της σούπας χλιαρό νερό
• 1-2 κουταλάκια λεμόνι
• 2-3 χαρτάκια βανίλια

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε, πλένετε και σκουπίζετε τις σταφίδες. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και τα γλυκά. Χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει καλά. Ανακατεύετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και εξακολουθείτε το χτύπημα. Ρίχνετε το γάλα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και τα προσθέτετε. Ανακατεύετε να ενωθούν. Έχετε στο μεταξύ χτυπήσει τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύετε ελαφρά. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε σε μάλλον δυνατό φούρνο για περίπου 1 ώρα.
2. Όταν το κέικ κρυώσει το τοποθετείτε στην πιατέλα σας. Για μερικές μέρες, 3-5 ή και περισσότερες ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά και σιγά σιγά διάφορα λικέρ (ρίχνουμε λίγες κουταλιές, αφήνουμε να απορροφηθεί και ξαναρίχνουμε). Πριν βάλετε το αμυγδαλωτό, το κέικ δεν πρέπει να έχει υγρά στην πιατέλα από τα λικέρ.
3. Για το αμυγδαλωτό, ρίχνετε τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύετε. Μετά πλάθετε με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ροδόσταμα (το μίγμα πρέπει να πλάθεται για να μπορεί να απλωθεί πάνω στο κέικ). Απλώνετε σιγά- σιγά με τα χέρια ή με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το αμυγδαλωτό πάνω στο κέικ.
4. Αφήνετε να στεγνώσει το αμυγδαλωτό (μια μέρα) και ετοιμάζετε το γλάσο. Για το γλάσο, ρίχνετε τη ζάχαρη σε μια λεκάνη, προσθέτετε τη βανίλια και το λεμόνι, ρίχνετε σιγά- σιγά το νερό έτσι ώστε το μίγμα να πλάθεται. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Απλώνετε το γλάσο στο κέικ (για να απλωθεί καλύτερα και να γυαλίσει, βουτήξτε τη σπάτουλα σε λίγο νερό).
5. Στολίζετε το κέικ σας με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά.

Τα ζαχαρωτά του κέικ μας τα έχει δημιουργήσει η μαθήτρια του σχολείου Αιμιλία Αντωνίου της Στ1 τάξης.

Καλή επιτυχία!

Μελιτίνια Σαντορίνης
από την Έλλη Δρούκα

Υλικά
Για τη ζύμη

• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 40 ml ρακή
• 2 κουτ. της σούπας βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
• 450 γρ. νερό (περίπου)


Για τη γέμιση
• 1 κιλό νιώτικο ανθότυρο (ή άλλο ανθότυρο), περασμένο από μύλο λαχανικών ή από το ψιλό του τρίφτη
• 1 κιλό ζάχαρη λευκή
• 3 αυγά
• 5 γρ. μαστίχα Χίου (σε μορφή κρυστάλλων), που έχουμε βάλει στην κατάψυξη για 1 μέρα
• 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
• 1 κάψουλα βανιλίνης

Εκτέλεση
Για τη ζύμη

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Το νερό ρίχνετέ το λίγο-λίγο καθώς ζυμώνετε (ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο).
2. Ζυμώστε με τα χέρια ή στο μίξερ, με τον γάντζο, έως ότου η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική.
3. Τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 20 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.


Για τη γέμιση
1. Χτυπήστε στο μπλέντερ τη μισή ζάχαρη με την παγωμένη μαστίχα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στον κάδο του μίξερ βάλτε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και την σκόνη μαστίχας και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Ρίξτε λίγο λίγο το ανθότυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα για αρκετή ώρα, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα χωρίς κομματάκια τυριού. Προσθέστε τη βανιλίνη, χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε και το αλεύρι σιγά σιγά, προσθέτοντας επιπλέον αν χρειαστεί, μέχρι να έχετε μια γέμιση σφιχτή που να στέκεται στο κουτάλι.
2. Προθερμάστε τον φούρνο στους 180°C.
3. Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και βάλτε επάνω τη ζύμη. Ανοίξτε τη με τον πλάστη σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 3 χιλιοστών, και κόψτε με κουπάτ ή χρησιμοποιώντας ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι, στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο περίπου 7 εκ.
4. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάλτε από 1 κουταλιά γέμιση.
5. Σηκώστε τη ζύμη γύρω γύρω από τη γέμιση και με τα δάχτυλα αρχίστε να «τσιμπάτε» την περιφέρεια του δίσκου γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα είδος μικρής τάρτας με δαντελωτό σχήμα. Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα μελιτίνια, γιατί θα φουσκώσουν στον φούρνο την ώρα που θα ψήνονται.
6. Βάλτε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σπάργανα – Χριστουγεννιάτικες Ηπειρώτικες Τηγανίτες
από την Ελένη Ζαρκαλή 

Πρόκειται για τις χριστουγεννιάτικες τηγανίτες ή σπάργανα του Χριστού που φτιάχνουμε στην Ήπειρο. 
Θυμάμαι από μικρή τη γιαγιά μου να φτιάχνει τις τηγανίτες την παραμονή των Χριστουγέννων και εγώ να πλημμυρίζω από χαρά αλλά και ανυπομονησία για τα Χριστούγεννα. 

Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 λίτρο νερό χλιαρό

Εκτέλεση
1. Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με λίγο αλάτι. Βάλτε το σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.
2. Χτυπήστε πολύ καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι -όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει.
3. Ανάψτε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι.
4. Πάρτε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, τοποθετήστε τη στη φωτιά πάνω σε πυροστιά και αφήστε την να καεί καλά. Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει. Αφού καεί η πλάκα ρίξτε λίγη στάχτη και σκουπίστε τη. Με μια μεγάλη κουτάλα πάρτε από τη ζύμη, ρίξτε πάνω στην πλάκα και απλώστε με ένα καλάμι ή ξύλο. Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), γυρίστε τη και από την άλλη. Συνεχχίστε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
5. Καθαρίστε τα καρύδια και χτυπήστε τα σε ένα γουδί.
6. Στρώστε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάλτε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώστε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες.
7. Βάλτε τις όπως είναι στο φούρνο στον αέρα στους 240°C για 10’.
8. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Πάρτε τη ζάχαρη, βάλτε τη σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό. Τέλος, ρίξτε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορείτε να περιχύσετε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και αφήστε τις να κρυώσουν.

Καλή απόλαυση!

Ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μοιραστήκατε μαζί μας!

Post a comment

nineteen − 6 =

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Για να διευκολύνουμε τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου, χρησιμοποιούμε «cookies». Τα cookies είναι μικρά αρχεία δεδομένων / κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας από το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου.

Χρησιμοποιούμε Session Cookies για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένη εμπειρία στην πλοήγηση των συνδρομητικών υπηρεσιών ή του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες